Journalist VS woordvoerder: op bezoek bij de NOS.

Hoe kijken journalisten naar woordvoerders en op welke manier proberen ze de juiste antwoorden te krijgen? Met dit vraagstuk in ons achterhoofd brachten we een bezoek aan de NOS, waar we de discussie aangingen met NPO Radio 1 presentatrice en journaliste Lara Rense.

Door: Daan Lensink, Bureau PRoof

Om kwart voor tien stipt en geen minuut later voor de deur bij de NOS op het Media Park in Hilversum, voor sommigen een lange reis, maar het was zeker de moeite waard. Op het programma stonden twee activiteiten: een rondleiding achter de schermen en een discussie.

De rondleiding werd verzorgd door communicatieadviseur Onno Duyvené de Wit. Onno bracht ons een letterlijk kijkje achter de vele schermen van de NOS. De hoeveelheid apparatuur die vereist is om een uitzending vlekkeloos te laten verlopen is ongelofelijk. Niet gek, aangezien de NOS als één van de betrouwbaarste nieuwsbronnen van het land wordt beschouwd. Onno vertelde onder andere over crisiscommunicatie, wat er gebeurt bij bijvoorbeeld een aanslag, en liet ons live meekijken bij de regie van het elf uur journaal. ’s Avonds zijn we met een hele andere blik naar het journaal gaan kijken!

Met haar radioprogramma Nieuws en Co, is Lara Rense elke dag tussen 16:00 en 18:30 live te beluisteren op NPO Radio 1. Ze is op de hoogte van bijna al het nieuws en krijgt dagelijks een dikke stapel persberichten binnen. Aan haar de taak om de relevante berichten eruit te filteren en deze te bespreken in haar programma. Tijdens het programma krijgt ze diverse woordvoerders aan de lijn. Lara vertelde dat deze gesprekken niet altijd even prettig verlopen. Sommige woordvoerders laten maar weinig los en geven geen directe antwoorden op haar vragen. Daarom ging ze met ons in discussie. Waarom doen woordvoerders dit? Waarom wil de journalist dit persé weten? Om de discussie te versterken sloot ook manager marketing en communicatie Marieke Quant aan. Een leuke discussie waar zowel wij, als Lara wat van zijn opgestoken!

Al met al was het een hele interessante ochtend op het Media Park. Onno, Lara, maar ook Ilja hartelijk bedankt voor het mogelijk maken van deze ochtend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *